Vozilo je v.d. ravnatelju Ivanu Landeki uručio predstavnik tvrtke M.R.M Robert Grubišić, a na daljnje korištenje predano je šefici HMP DZ Franki Bajto i šefu voznog parka DZ Ljubuški Blažu Bebeku.

LJUBUŠKI – Međunarodni projekt Interreg IPA projekta Q-Access HC, koji se bavi poboljšanjem kvalitete pristupačnosti i poboljšanja zdravstvene skrbi u prekograničnom području Jadranskog zaleđa, a čiji je nositelj Dom zdravlja Ljubuški u partnerstvu s Domom zdravlja Metković, uspješno je priveden kraju.

Tim povodom, u Domu zdravlja Ljubuški održana je prigodna svečanost u sklopu koje je ovoj ustanovi dostavljen kardiomobil, najvrjednija investicija predviđena u gore spomenutom projektu.

Vrijedna oprema

Vozilo je v.d. ravnatelju Ivanu Landeki uručio predstavnik tvrtke M.R.M Robert Grubišić, a na daljnje korištenje predano je šefici HMP DZ Franki Bajto i šefu voznog parka DZ Ljubuški Blažu Bebeku. Vrijednost vozila s pripadajućom opremom prelazi 161.000 KM te je opremljeno najsuvremenijom medicinskom opremom od defibrilatora, EKG-a, pacijent monitora, aspiratora, respiratora, pribora za oksigenaciju i imobilizaciju…

Dr. Landeka je izrazio zadovoljstvo zbog uspješno realiziranog projekta, naglasivši kako je palijativna skrb najzaslužnija što je ovaj projekt među 150 prijavljenih odabran za financiranje sredstvima europskih fondova te je bio na visokom drugom mjestu.

“Skrb za palijativne bolesnike je jedan od najtežih i najširih oblika zdravstvene zaštite koju mogu pružiti medicinski profesionalci, zato se danas ponosimo našim Centrom za palijativnu skrb, a isto se tako sjećamo porođajnih muka, koje smo morali proći da bi taj Centar stavili u kakvu takvu funkciju“, kazao je, između ostalog, dr. Landeka. Uputio je zahvalu svim djelatnicima Doma zdravlja Ljubuški na sudjelovanju u projektu, kao i svim tvrtkama koje su isporučile robu i usluge sukladno sklopljenim ugovorima.

 Projektne aktivnosti

Na kraju svečanosti, nazočni su se uputili do Centra za palijativnu skrb DZ Ljubuški, gdje ih je s radom i uvjetima rada te smještajnim i ostalim kapacitetima upoznala voditeljica Marijana Mucić, potom je uslijedio obilazak Edukacijsko-rehabilitacijskog centra u neposrednoj blizini.

Podsjetimo, ugovor o početku realizacije projekta Interreg IPA Q-Access-HC je potpisan u lipnju 2017. godine, a 31. siječnja uspješno su završene sve projektne aktivnosti. U sklopu projekta održane su radionice o palijativnoj skrbi za djelatnike Doma zdravlja Ljubuški, međunarodni kongres o palijativnoj skrbi, posjeti ustanovama iz palijativne skrbi u Engleskoj, Sloveniji i Austriji, urađena je rekonstrukcija unutarnjih prostorija Doma zdravlja Ljubuški, parkiralište ambulante u Vitini te je nabavljen holter, EKG aparat, laser za potrebe fizijatrije, ultrazvučni aparat s pripadajućim sondama te kao najvrjednija donacija – automobil za potrebe HMP DZ Ljubuški.

Piše: Antonela Marinović Musa