U sklopu Interreg IPA Q-Access HC projekta je planirana Zajednička vježba spašavanja u organizaciji GSS Ljubuški i HGSS Metković zajedno sa svojim nadležnim zdravstvenim institucijama, odnosno Domovima zdravlja Ljubuški i Metković.

Cilj vježbe je poboljšati i učvrstiti suradnju gore navedenih instutucija, koja je jako bitna za kvalitetno i sveobuhvatno pružanje zdravstvene zaštite najpotrebitijim članovima naše zajednice.
Nakon uspješno provedene javne nabave, na koju se kao ponuditelj javio GSS Ljubuški, čija ponuda je ocijenjena kao potpuna i tehnički ispravna te je u skladu s planom projekta, dana 7. siječnja je potpisan Ugovor između Doma zdravlja Ljubuški i GSS Ljubuški. Vrijednost projekta je 6. 000 Eura. Istog dana je dogovoren termin održavanja vježbe.
GSS Ljubuški je dana 12. siječnja 2019. godine u 8.00h zaprimio dojavu od mještana, da je na lokalitetu Zvirići, blizu granice s Repubikom Hrvatskom, starija osoba, koja inače živi sama odlutala od kuće u nepoznatom smjeru, posljednji put je viđena sinoć oko 21.00h.
O dojavi su obaviješteni članovi GSS Ljubuški i kontaktiran je HGSS Metković zbog blizine državne granice i mogućnosti da se potraga proširi na područje Republike Hrvatske.
Nakon okupljanja na dogovorenoj lokaciji, istoga dana u 9.30h, napravljen je plan potrage. U potragu su krenuli članovi GSS Ljubuški i HGSS Metković zajedno s potražnim psom, u sklopu opreme je bio i dron koji je omogućio pretragu većih površina iz zraka.
Nakon 4 sata pretrage, uz pomoć drona, je pronađena starija ženska osoba. Pregledu osobe je odmah pristupio medicinski tim GSS Ljubuški. Verificirano je osoba vremenski i prostorno dezorijentirana, pothlađena, po tijelu ima multiple ogrebotine i nekoliko manjih gnječno-razdernih rana, koje je potrebno sanirati. Pozvana je HMP Ljubuški, koja je bolesnicu odvela u Dom zdravlja Ljubuški gdje joj je pružena sva potrebna pomoć.
U razgovoru s robdinom i susjedima, te uvidom u medicinsku dokumentaciju potvrđeno je da bolesnica boluje od metatstatskog karcinoma pluća, zbog općeg stanja bolesnice i uznapredovale bolesti nije se odlučilo na onkološko liječenje. Isto tako, bolesnica je već nekoliko godina dementna, posebno je izražena vremenska dezorijentacija, a u nekoliko navrata je već ranije odlutala od kuće, ali je uz pomoć susjeda brzo pronađena i vraćena kući.
Zbog svega navedenog, nakon pružene prve pomoći u HMP Ljubuški, predloženo je da se bolesnica smjesti u Centar za palijativnu skrb DZ Ljubuški (Hospicij). Odmah su odrađene administrativne pripreme za smještaj, kontaktirano je Povjerenstvo, koje je nakon uvida u medicinsku dokumentaciju odobrilo smještaj, te je isti u dogovoru s glavnom sestrom Hospicija istoga dana i realiziran.