U petak, 12. ožujka 2021. godine je u Hotelu Bigeste u Ljubuškom održana radionica “Train the trainers” u sklopu Interreg IPA projekta prekogranične suradnje – IMPHACT. Ovaj projekt se bavi unaprijeđenjem usluga palijativne skrbi, a ovakve radionice su prilika djelatnicima zdravstvenih ustanova, partnera u ovom projektu, da usvoje nova znanja te razmijene iskustva s kolegama u okruženju.

Predavači na radionici su bili prof. dr. sc. Veljko Đorđević, dr. med. i prof. dr. sc. Marjana Braš, dr.med., profesori sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s dugogodišnjim iskustvom u palijativnoj skrbi. Prof. Đorđević i prof. Braš su osnivači Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te više od 10 godina vode postdiplomske tečajeve za sve medicinsko i nemedicinsko osoblje koje radi s palijativnim bolesnicima u Republici Hrvatskoj, a i šire.

Uvodno predavanje o iskustvima Doma zdravlja Ljubuški u pružanju palijativne skrbi su održali ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški, Ivan Landeka, dr.med. i glavna sestra Hospicija, Marjana Mucić, mag. sestrinstva.

Sudionici radionice su bili najvećim dijelom djelatnici Doma zdralja Metković i Doma zdravlja Ljubuški koji rade u palijativnoj skrbi, a na radionici su aktivno sudjelovali i predstvnici Doma zdravlja Podgorica i Doma zdravlja Zenica.

Kroz interaktivan pristup na radionici, prikaze slučajeva, predavači su prikazali razvoj palijativne skrbi kroz povijest, definirali osnovne pojmove u palijativnoj skrbi, naglasili specifičnosti komunikacije u palijativnoj medicini te predstavili psihijatrijsko psihološke aspekte palijativne skrbi. Na kraju radionice se razgovaralo o kontroli simptoma kod palijativnih bolesnika.

U zaključcima radionice je od strane sudionika naglašeno kako se ovakve stručne i konstruktivne rasprave trebaju nastaviti i dodatno razraditi na sljedećim skupovima u sklopu IMPHACT projekta, kako bi kolege iz Doma zdravlja Podgorica i Zenica mogli krenuti odmah u pravom smjeru razvoja palijativne medicine na svojim područjima.